Tunas

Tunas

Dažnas vardas:
Tunas

Mokslinis vardas:
Thunnini šeima

Dieta:
Mėsėdis

Grupės pavadinimas:
Mokykla

Vidutinė gyvenimo trukmė laukinėje gamtoje:
10-15 metų

Dydis:
1,5 pėdos iki 6,5 pėdos

Kas yra tunas?

Tunus sudaro penkiolika sūraus vandens žuvų Thunnini šeimos rūšių. Iš jų aštuonios laikomos „tikraisiais tunais“: penkios paprastųjų ir trys geltonpelekių rūšys, kurios visos priklauso Thunnus genčiai. (Skipjack, viena iš populiariausių konservuotų tunų rūšių, nėra „tikrieji tunai“.)

Jų dydis svyruoja nuo keturių svarų, pėdų ilgio kulkų tuno iki Atlanto paprastųjų tunų, kurie sveria vidutiniškai 550 svarų ir yra 6,6 pėdų ilgio. Kai kurie gali užaugti daug didesni.

Tunai yra viršūniniai plėšrūnai, o tai reiškia, kad jie yra savo mitybos grandinės viršuje. Dauguma valgo žuvį, o kai kurios rūšys mieliau vaišinasi galvakojais, pavyzdžiui, kalmarais.

Tunai yra plačiai žvejojami maistui, o jų greitis ir vikrumas reiškia, kad juos medžiotojai taip pat vertina kaip didžiules žuvis. Dėl pernelyg intensyvios žvejybos kai kurioms rūšims, ypač paprastiesiems tunams, iškilo pavojus išnykti.

Fiziologija ir greitis

Tunai yra žinomi dėl savo aptakių, torpedos formos kūnų, sukurtų greitumui ir ištvermei. Pavyzdžiui, Atlanto paprastieji tunai gali plaukti iki 43 mylių per valandą greičiu; geltonpelekis gali plaukti dar greičiau. Tunai turi pusmėnulio formos uodegas ir du nugaros pelekus, iš kurių vieną galima išlyginti, kad sumažėtų pasipriešinimas vandenyje.

Tai viena iš vienintelių iš dalies šiltakraujų žuvų Žemėje. Nors dauguma žuvų yra visiškai šaltakraujai ir jų kūno temperatūra atitinka vandens aplinką, kai kurios tunų rūšys sugebėjo laikinai sušildyti savo plaukimo raumenis, todėl jos gali plaukti dideliu greičiu ir migruoti iš šilto į šaltą vandenį. Paprastasis tunas puikiai jaučiasi šaltuose vandenyse prie Niufaundlando ir Islandijos, taip pat atogrąžų Meksikos įlankos ir Viduržemio jūros vandenyse, kur kasmet neršia.

Buveinė ir migracija

Tunai yra pelaginės žuvys, tai reiškia, kad jie gyvena už kontinentinio šelfo atviroje jūroje – ne šalia koralinių rifų, jūros dugno ar kranto linijos. Pelaginė zona yra didžiausia buveinė Žemėje, jos tūris yra 330 milijonų kubinių mylių.

Tunams paprastai reikia daug valgyti ir daug judėti, kad išsilaikytų. Jie žinomi dėl ilgų migracijų ir gali įveikti didelius atstumus. Kai kurie geografine žyma pažymėti paprastieji pelekai kelis kartus per metus buvo stebimi plaukiantys iš Šiaurės Amerikos į Europos vandenis ir atgal.

Kelios rūšys taip pat juda vertikaliai per vandens stulpelį. Pietinis paprastasis pelekas reguliariai nusileidžia 8000 pėdų žemyn per vandenyną ieškodamas grobio, o didžiaakis tunas (viena iš paprastųjų pelekų rūšių, žinoma kaip ahi) per vieną dieną migruoja daugiau nei 1500 pėdų vertikaliai ir anksti ryte nusileidžia į giliau, vėsiau. vandenyse ir temstant grįžimas į seklesnius, šiltesnius vandenis.

Daugelis tolimiausių tunų migracijų yra susijusios su nerštu. Paprastai jie susirenka į dideles grupes, kad galėtų daugintis, o patelės vienu metu gali duoti kelis milijonus kiaušinėlių. Labai koncentruotas tunų nerštas yra labai pažeidžiamas verslinės žvejybos.

Tunų žvejyba ir delfinų priegauda

Tunas jau seniai buvo pagrindinis milijonų žmonių visame pasaulyje racionas ir yra laikomas viena iš komerciškai vertingiausių žuvų. Daugiausiai sužvejojamų tunų yra 50–60 procentų metinio pasaulinio tunų kiekio. Kartu su ilgapelekiais tunais (paprastųjų pelekų rūšimi) šios rūšys sudaro didžiąją dalį konservuotų tunų. Geltonpelekis, didžiaakis ir kitų rūšių paprastieji tunai taip pat plačiai žvejojami ir dažniausiai naudojami sušiams ir sašiams gaminti.

Viena iš plačiai paplitusios tunų žvejybos pasekmių buvo delfinų priegauda. Ramiojo vandenyno rytinės dalies tropikuose žvejai jau seniai naudojo delfinų ankštis kaip gyvų žuvų ieškiklius: dėmėtieji, spiningi ir kitų rūšių delfinai reguliariai plaukia su geltonuodegių tunų būriais, o žvejų laivai su tinklais gaudo apačioje esančius tunus.

Mokslininkai apskaičiavo, kad nuo šeštojo dešimtmečio Indijos vandenyne blogai reguliuojama žvejyba žiauniniais tinklais mirė keturi milijonai delfinų. Tyrėjai praneša, kad maždaug 80 000 delfinų kasmet žūva kaip priegauda.

Pastangos ženklinti tunų skardines „netinkama delfinams“ sukėlė ginčų. (Sužinokite, kaip atpažinti tikrai delfinams saugius tunus.)

Grėsmės išsaugojimui

Vienas 2019 m. tyrimas parodė, kad per pastaruosius 60 metų iš vandenyno paimto tuno kiekis padidėjo 1000 procentų – kai kurie mokslininkai teigia, kad šis rodiklis yra netvarus.

Ypač sunkiai nukentėjo paprastieji tunai. Aštuntajame dešimtmetyje didžiųjų paprastųjų pelekų paklausa ir kainos išaugo visame pasaulyje, ypač Japonijoje. Dėl to paprastųjų pelekų, ypač didelių, veisimosi amžiaus žuvų, ištekliai smarkiai sumažėjo, todėl Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga (IUCN) įtraukė kelias rūšis, kurioms gresia išnykimas, o pietinių paprastųjų pelekų – kaip labai nykstančių.

Tačiau yra vilties, nes išsaugojimo pastangos sumažino komercines veiklas. 2021 m. rugsėjį, nustebindama mokslininkus, IUCN paskelbė, kad kelios tunų rūšys atsitraukė nuo išnykimo ribos. Remiantis naujais duomenimis, Atlanto paprastiesiems tunams, kurie buvo įtraukti į nykstančių sąrašą, buvo suteiktas mažiausiai susirūpinimą keliantis statusas. Kalbant apie geltonpelekį tuną ir ilgapelekį tuną, kurie paskutinį kartą buvo vertinami kaip beveik pavojuje.

Be to, pietinių paprastųjų tunų būklė pagerėjo iš labai nykstančio į nykstančią, didžiaakis tunas išlieka pažeidžiamas, o dryžieji tunai išlaiko mažiausiai susirūpinimą keliantį statusą.

Leave a Comment

Your email address will not be published.