Aardo vilkas

Aardo vilkas

Dažnas vardas:
Aardwolves

Mokslinis vardas:
Proteles cristata

Tipas:
Žinduoliai

Dieta:
Mėsėdis

Vidutinė gyvenimo trukmė:
Septyneri metai

Dydis:
Maždaug nuo trijų iki 3,5 pėdų ilgio

Svoris:
Nuo 17 iki 30 svarų

IUCN Raudonojo sąrašo būsena:
Mažiausiai susirūpinimo

Mažiausiai susirūpinimo Išnyko

Kas yra aardo vilkas?

Aardwolf nėra nei aardwark, nei vilkas. Jų vardas, kuris afrikanų kalba reiškia „žemės vilkas“, reiškia jų požeminius urvus ir į šunis panašią išvaizdą (nors jie labiau susiję su katėmis).

Aardwolves yra viena iš keturių Hyaenidae pošeimio hijenų rūšių, kartu su dėmėtosiomis hienomis, dryžuotosiomis hienomis ir rudosiomis hienomis. Kaip ir visų hijenų, vilkų priekinės kojos yra ilgesnės nei užpakalinės, todėl jos gali vaikščioti vingiuotai, mažai energijos naudojantys, kad galėtų išlaikyti ilgus atstumus. Nugara bėgantis karčiai susijaudinus gali susprogdinti, todėl gyvūnai atrodo didesni nei yra.

Aardwolves labiausiai primena dryžuotą hijeną, ilgais snukiais; didelės, smailios ausys; ir juodos juostelės ant auksinio kailio.

Rūšis gyvena tik Afrikoje, dviejose skirtingose ​​populiacijose: viena yra rytinėje žemyno pusėje, nuo Egipto galo pietų iki Tanzanijos vidurio, o kita – pietuose, nuo centrinės Angolos ir Mozambiko iki Pietų Afrikos.

Šie naktiniai žinduoliai gyvena sausose, atvirose savanose ir pievose, ieško prieglobsčio ir augina jauniklius apleistuose urveliuose, kuriuos patys išsiplečia.

Dieta

Dauguma hienų yra žinomi mėsėdžiai, tačiau vilkai renkasi vabzdžius, o ne didelį grobį.

Naktį vilkai išlenda iš savo urvų, ieškodami piliakalnius statančių termitų, kuriuos savo ilgais, lipniais liežuviais apkabina tūkstančiais (o kartais ir šimtais tūkstančių). Nesunaikindami termitų piliakalnių – kaip tai daro aardvarkas, norėdami patekti į termitus, – vilkai gali pasikliauti nuolatiniu maisto tiekimu.

Daugumą žinduolių atgraso kareivių termitų, kurie saugo lizdą, cheminė apsauga, tačiau vilkas turi genetinių savybių, leidžiančių jiems toleruoti kenksmingas vabzdžių išskyras.

Plėšrūnai, tokie kaip leopardai, liūtai ir dėmėtosios hienos, užmuš suaugusius vilkus ir jauniklius. Juodnugariai šakalai dažnai taikosi į vilkų jauniklius.

Reprodukcija

Patelės į rują patenka tik kartą per metus, per kurį paprastai vieniši gyvūnai susirenka poruotis. Aardwolves poravimosi sezono metu užmezga porinius ryšius, nors kartais tiek patinai, tiek patelės poruojasi ir su kitais gyvūnais.

Nėštumas trunka apie 90 dienų, vados sudaro nuo vieno iki keturių jauniklių. Gimę užmerktomis akimis, jaunikliai yra priklausomi nuo mamos, kuri juos slaugo keturis mėnesius.

Kai jiems sukanka šešios savaitės, iš savo guolio pradeda dygti ardvilkų jaunikliai. Sulaukę maždaug vienerių metų, vilkų patinai ir patelės palieka motiną ir įkuria savo teritoriją.

Išsaugojimas

Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga, kuri paskutinį kartą įvertino vilką 2014 m., nustatė, kad tai mažai susirūpinimą kelianti rūšis, kurios populiacijos klesti daugelyje nacionalinių parkų ir rezervatų.

Buveinių praradimas dėl žmogaus vystymosi gali būti problemiškas vilkams, ypač kai ūkininkai naikina termitų piliakalnius, iš kurių gyvūnai maitinasi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.